Lammskinn

Lammskinn från gutefåren är perfekta som värmande underlag i soffan, pulkan, barnvagnen eller hundkorgen.

Skinnen finns med olika pälslängd och användningsområde. Hellånga, klippta, ekogarvade och skinn som är tvättbara i tvättmaskin.

Ull är naturligt smutsavvisande. För att fräscha upp lammskinn, lägg ut dem i pudersnö med ullsidan neråt mot snön under en timme. Skaka sedan av skinnen så är de färdiga! Skulle olyckan vara framme och det blir spillt på lammskinnet så ligger oftast smutsen i ullen. Tvätta då ur ullen, utan att blöta själva skinnet, med en disksvamp med ljummet vatten och ulltvättmedel. Eftertorka ullen med torr trasa. En del skinn är beredda så att de är tvättbara i tvättmaskin. De är då märkta med en stämpel ”tvättbar” på skinnsidan. Tvättas på 30 grader med ylletvättmedel.

Om ullen blivit tillplattad av långvarig, kärleksfull användning, skaka först ur fällen utomhus. Borsta upp ullen försiktigt med en glespiggig hårborste. Om det finns snö, lägg den fällen med ullsidan neråt i snön under någon timme. Det går också att spraya kallt vatten med blomspruta på ullen för att få den att krusa till sig igen.